Home » Projects » Lancaster monument Blijerheide

Op 29 december 1943 (tijdens de Tweede Wereldoorlog) stort rond half 11 's avonds een vier-motorige Engelse bommenwerper neer in de tuin van het klooster van de paters Franciscanen te Bleijerheide dat nu Congrescentrum Bleijerheide heet.

's Middags om 17:03 vertrekt dit vliegtuig, een Lancaster III JB607, AR-N, genaamd Leader, vanaf Binbrook op het Engelse platteland met aan boord de bemanningsleden Seddon, Squires, Stanley J. Ireland, Blight, Frank Seery, Poulter en William Squire. Zij bombarderen Berlijn en keren terug naar Engeland. Op de terugweg worden ze aangevallen door een Duitse nachtjager en moeten ze uitwijken in de richting van Aken. Daar droppen zij nog de resten munitie en bommen voordat het in volle vlucht explodeert en neerstort in Bleijerheide. Geen van de bemanningsleden, behalve Flight Sergeant Frank Seery, overleven de crash en zij worden in eerste instantie begraven op het kerkhof van het klooster. Frank Seery wordt na enige omzwervingen, de volgende dag gearresteerd. Hij wordt ondervraagd in het opvangkamp Dulag Luft bij Frankfurt en daarna ondergebracht in het krijgsgevangenkamp Stalag IV D bij Torgau aan de Elbe. Daar wordt hij in 1945 bevrijd.

De bemanningsleden zijn:

Na de oorlog worden zijn overleden collegae opgehaald door de Engelse opsporingsdienst. Frank Seery overlijdt in 2004 in Australië. In een artikel in weekblad Trompetter/De Zuid-Limburger van 20 october2013 wordt Max Squires, Maxwell Hope genoemd. Ook vermeldt het artikel dat de toen overleden bemanningsleden begraven liggen in Kleve (D).